Филмът "Процесът: Олег Сенцов" и дискусия за свободата на мисълта

Friday 11 December 2020 18:00 21:00
Europa Experience - David Sassoli Piazza Venezia 6c (Roma)
Bulgaria

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център Ви канят на онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта. Те ще се проведат на 11 декември от 18.00 до 21.00 часа в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права. Участие в дискусията ще вземат режисьори и филмови дейци, които ще обсъдят темите за свободата на мисълта в киното и ролята им за опазването на демократичните ценности.

Филмът "Процесът: Олег Сенцов" и дискусия за свободата на мисълта
Началният час на прожекцията на филма „Процесът: Олег Сенцов“ е 18.00 ч., а на дискусията ‒ 19.30 ч.

Гледайте филма

Документалният филм „Процесът Олег Сенцов“ на украинския режисьор Асколд Куров проследява делото срещу неговия колега и активист за правата на човека Олег Сенцов, който беше задържан от руските власти и осъден на 20 години затвор заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим. Официалната премиера на филма бе през 2017 г. по време на филмовия фестивал „Берлинаре“. 

 През 2018 г. Олег Сенцов бе награден с престижната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Той получи своята награда в Страсбург една година по-късно, след като бе освободен от затвора при размяна на затворници между Русия и Украйна. 

 Първите 200 зрители ще имат свободен достъп до филма от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември 2020 г. след регистрация и само на територията на България. За да гледате филма, трябва да отидете на https://vimeo.com/ondemand/olegsentsov, да натиснете бутона Rent, който ще бъде активиран на 11 декември от 18.00 ч., да влезете в своя Vimeo профил или да създадете нов такъв. Когато стигнете до стъпката за плащане, изберете Apply promo code и въведете код sakharov2020. Кодът ще може да бъде въведен само между 18.00 ч. и 24.00 ч. на 11 декември. След това ще имате 24 часа да гледате филма.

Включете се в дискусията

В 19.30 ч. ще започне онлайн дискусия, посветена на свободата на мисълта, която ще бъде излъчвана на живо във Фейсбук. Тя ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусията ще се включат режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев. Модератор на събитието ще бъде Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център.

Дискусията ще се проведе в платформата Zoom. Ако желаете да се включите в нея, регистрирайте се за участие до 13.00 ч. на 11 декември 2020 г.

Работните езици на дискусията ще са български и английски, като е подсигурен и двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Събитието ще бъде излъчено само на български език във Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП и тази на фестивала.

Публиката ще има възможност да задава въпроси към участниците през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Фейсбук по време на събитието.